Matrikel nr.: 1f

Langeskovgård

De nuværende ejere

Helge Jensen.  

Anna Andersen er 98 år og bor stadig på Langeskovgård, hvor både hendes far og bror også er født og har levet hele deres liv.

Hvad har vi beskæftiget os med?

Landbrug.

Langeskovgård


Om ejendommens historie...

Langeskovgård
Anna Andersen fortæller i foråret 2016 om sit hjem gården ”Langeskovgård”.

Gården lå oprindelig i Slude, men senere blev den flyttet til Langæblevej, det skete mens min farfar Anders Andersen ejede den.

Min far Anders Andersen (født10.10.1890 - død 12.7.1977) blev født på gården og gift med min mor Cecilie (født 13.3.1893-død12.05.1990), som kom fra Sulkendrup. Min bror Anders Andersen overtog gården efter vores far. Anders ejede gården til sin død d 13.11.1998, så arvede jeg den og solgte den til Helge Jensen i 2004, så gården har altså altid været ejet af en Anders Andersen indtil Helge Jensen købte den. Helge har også en søn der hedder Anders.

I 2008 byggede Helge en svinestald, hvor grisene bliver flyttet fra Bakkegården til Langeskovgård, når de vejer ca. 7 kg og bliver her fodret op til de vejer 35 kg, så kommer de til Haulund til Helges bror Erik og der er de til de skal på slagteriet. Det er storproduktion der bliver lavet ca. 18.000 grise om året.

Min farmor Kirstine boede på aftægt(betød at man blev forsørget af ejeren af gården) i en lejlighed i den ene ende af huset. Der var hverken indlagt vand eller centralvarme, så tjenestepigerne skulle sørge for at levere vand og brænde.

Jeg gik i Tårup skole hos første lærer Jensen, lærer Nielsen og frøken Skov. Jeg blev konfirmeret i Tårup kirke af Pastor Gohr.

Jeg har tjent på forskellige gårde- bl.a. Kogsbøllegård og været på Husholdningsskole i Jylland og på Ollerup Gymnastikhøjskole. Jeg trænede håndbold på sportspladsen ved Tårup Strand og gik til gymnastik i forsamlingshuset om vinteren. Jeg var med i Venstres ungdom og som voksen har jeg siddet i bestyrelsen i Tårup Foredragsforening.

Langeskovgård

På Langeskovgård var der en stor husholdning, i det der var 5-6 karle og 1 pige om vinteren og 2 om sommeren, hvor der var specielt travlt. Tjenestepigerne var ofte fra Strynø. Om sommeren skulle der henkoges, syltes og laves most. Mosten blev også henkogt, så den bedre kunne holde sig. De bryggede øl et par gange om året. I høsttiden fik de gammelt øl af en dunk, som alle drak af. Det var en 4 liters dunk, som de kaldte en ”moses”, ellers drak man ”daglig øl”

Der var megen forskel på mænd og kvinder status dengang, mændene spiste i folkestuen og kvinderne i køkkenet.

På Langeskovgård vaskede vi i kælderen, hvor tøjet blev kogt i gruekedlen og vaske på et vaskebræt, men da der kom vaskemaskiner, købte mine forældre en maskine sammen med 5 andre gårde. Maskinen blev opbevaret i brugsen i Tårup. De første gange maskinen var i brug, kom nabokonerne og kikkede med, og så skulle jeg sørge for kaffebord til dem alle.

Anna Andersen er 98 år og bor stadig på Langeskovgård, hvor både hendes far og bror også er født og har levet hele deres liv

Langeskovgård

Langeskovgård

 

Langæblevej 5 - 1955

 

 

BBR-Langæblevej 5